Вудсток во пандемија ‘69
Извор: www.stage.worldlifestyle.com

Вудсток во пандемија ‘69

Додека траела ,,H3N2” пандемијата, ништо не се затворило. Училиштата останале отворени. Исто така и бизнисите. Можело да се оди на кино. Можело да се оди во барови и ресторани. Луѓето не биле свесни дека славниот концерт на Вудсток во Август, 1969 година - кој бил планиран во Јануари во текот на полошиот период на смртност - всушност се случил за време на смртоносната Американска пандемија на грип, која го достигнала нејзиниот пик на глобално ниво само шест месеци подоцна.

0 Comments
Најдобри или најлоши времиња
Извор: www.speakfreely.today

Најдобри или најлоши времиња

Денеска живееме во најдоброто време во човековата историја, без оглед што се справуваме со COVID-19 кризата. Помислете на минута за тоа дали би избрале да живеете во било која друга ера, дури и во состојба без здравствена криза, дури и да сте Џеф Безос или Бил Гејтс на тоа време.

0 Comments
Однесувањето на ЕУ наспроти авторитарните мерки од унгарската влада
Извор: www.derstandard.at

Однесувањето на ЕУ наспроти авторитарните мерки од унгарската влада

Европа несреќно се најде во центарот на оваа здравствена криза, а земјите како Франција, Италија и Шпанија се борат со сите свои сили да се справат од ужасот кој ги зафати, за разлика од нив Унгарија на чело со Виктор Орбан ја поткопува демократијата во срцето на Европа, останува да сведочиме дали Европската Унија ќе успее да ја менаџира ваквата ситација, која не само што однесе стотици илјади животи до сега, туку стана и поволен начин за искористување на политичката власт во насока на злоупотреба на пандемијата за воспоставување на уште поцврст авторитарен режим во Унгарија.

0 Comments
Eкономскиот раст, шведскиот пат до просперитет и лекции за Македонија – втор дел
Photo by Jon Flobrant on Unsplash

Eкономскиот раст, шведскиот пат до просперитет и лекции за Македонија – втор дел

Минимална улога на државата која ќе ги „заштити нашите права на живот и сопственост” со единствена задача „да не заштити од насилство од странство и домашно угнетување,” ја претставува неговата радикалната laissez-faire критика на шведската држава, цела деценија пред тоа да го направи Адам Смит во „Богатството на народите“. Па така, тој ќе рече: „Татковина без слобода и заслуга е само еден голем збор кој малку значи.”

0 Comments
Брегзит, ЕУ и предизвиците со COVID-19: Интервју со Адам Барта, втор дел
Извор: www.mises.org

Брегзит, ЕУ и предизвиците со COVID-19: Интервју со Адам Барта, втор дел

Економската либерализација преку ЕУ е добра алатка кој треба да се искористи. Но постои и можност за граѓанска поддршка за економска либерализација без ченство во ЕУ, како што беше случајот во Грузија во последните десет-петнаесет години. Тие поминаа низ масовни пазарни реформи без воопшто да им биде ветено членство во ЕУ. Тоа е исто така изводлив и добар начин за либерализација на економијата, но според моето искуство е многу потешко отколку членството во ЕУ.

0 Comments