Лудвиг вон Мисес, Тесла на општествените науки
Извор: www.fee.org

Лудвиг вон Мисес, Тесла на општествените науки

Лудвиг вон Мисес, еден од најзначајните економисти, и општествени научници на дваесеттиот век, претставува главна фигура во Австриската економска школа, кој во средината на дваесетиот век успеа истата да ја…

0 Comments
Кон пазарен екологизам: Разговор со Каи Вајс и Кристофер Бернард
Извор: www.pngio.com

Кон пазарен екологизам: Разговор со Каи Вајс и Кристофер Бернард

Каи Вајс е соработник во Центарот за австриска економија (AEC) и член на управниот одбор на Хајек Институтот (HI). Кристофер Бернард е директор за јавни политики во Американската конзервациска коалиција…

0 Comments
Либертаријанизмот и културата
Извор: www.wikipedia.com

Либертаријанизмот и културата

Либертаријанецот ѝ се спротивставува на државата не затоа што државата за него претставува нарушување на приватната сопственост, туку затоа што, општо земено, таа претставува опресивен фактор во борбата на човекот…

0 Comments
ЛЕВИЈАТАН ИЛИ?  – ТЕОРИИ НА НАСТАНУВАЊЕ НА ДРЖАВА
Извор: www.phaidon.com

ЛЕВИЈАТАН ИЛИ? – ТЕОРИИ НА НАСТАНУВАЊЕ НА ДРЖАВА

1. Феномен на држава  Државата e централен општествен и организационен феномен, присутен како низ историјата, така и во денешницата, околу кој се развивале и развиваат различни теории за нејзиното потекло.…

0 Comments

Економијата и знаењето

СЕРИЈАЛ: Патешествие низ најважните трудови на проф. д-р Фридрих Август фон Хајек I дел: Економијата и знаењето Во следните неколку есеи ќе се обидам на наједноставен можен начин да ги…

0 Comments