Приказна за еден роб

Овој мисловен експеримент нѐ поттикнува да ги преиспитаме сите наши сознанија за природата на данокот, функцијата на државата и власта и вредноста на слободата. Ова Нозиково прашање буди неверојатно жив скептицизам спрема секоја форма на етатизам, колективизам, државна пропаганда и сл., па затоа, ова завршно прашање на Нозик безмалку и никогаш не се поставува.

0 Comments

Она што се гледа и она што не се гледа: Даноци

Вие ја споредувате нацијата со исушено парче земја, а данокот со дожд кој ќе ја нахрани. Нека биде така. Но, треба да се запрашате кои се изворите на овој дожд и дали тоа не е самиот данок, кој ја извлекува влажноста од земјата и ја суши?

0 Comments

Држава на благосостојба и по неа: Наследството на Бизмарк

За подобро да се разбере функционирањето и влијанието на државатана благосостојба, корисно е да се анализираат нејзините корени, објаснети во овој есеј. Есејот ја разоткрива природата на државата на благосостојба…

0 Comments
Вудсток во пандемија ‘69
Извор: www.stage.worldlifestyle.com

Вудсток во пандемија ‘69

Додека траела ,,H3N2” пандемијата, ништо не се затворило. Училиштата останале отворени. Исто така и бизнисите. Можело да се оди на кино. Можело да се оди во барови и ресторани. Луѓето не биле свесни дека славниот концерт на Вудсток во Август, 1969 година - кој бил планиран во Јануари во текот на полошиот период на смртност - всушност се случил за време на смртоносната Американска пандемија на грип, која го достигнала нејзиниот пик на глобално ниво само шест месеци подоцна.

0 Comments
Најдобри или најлоши времиња
Извор: www.speakfreely.today

Најдобри или најлоши времиња

Денеска живееме во најдоброто време во човековата историја, без оглед што се справуваме со COVID-19 кризата. Помислете на минута за тоа дали би избрале да живеете во било која друга ера, дури и во состојба без здравствена криза, дури и да сте Џеф Безос или Бил Гејтс на тоа време.

0 Comments