Однесувањето на ЕУ наспроти авторитарните мерки од унгарската влада
Извор: www.derstandard.at

Однесувањето на ЕУ наспроти авторитарните мерки од унгарската влада

Европа несреќно се најде во центарот на оваа здравствена криза, а земјите како Франција, Италија и Шпанија се борат со сите свои сили да се справат од ужасот кој ги зафати, за разлика од нив Унгарија на чело со Виктор Орбан ја поткопува демократијата во срцето на Европа, останува да сведочиме дали Европската Унија ќе успее да ја менаџира ваквата ситација, која не само што однесе стотици илјади животи до сега, туку стана и поволен начин за искористување на политичката власт во насока на злоупотреба на пандемијата за воспоставување на уште поцврст авторитарен режим во Унгарија.

0 Comments
Eкономскиот раст, шведскиот пат до просперитет и лекции за Македонија – втор дел
Photo by Jon Flobrant on Unsplash

Eкономскиот раст, шведскиот пат до просперитет и лекции за Македонија – втор дел

Минимална улога на државата која ќе ги „заштити нашите права на живот и сопственост” со единствена задача „да не заштити од насилство од странство и домашно угнетување,” ја претставува неговата радикалната laissez-faire критика на шведската држава, цела деценија пред тоа да го направи Адам Смит во „Богатството на народите“. Па така, тој ќе рече: „Татковина без слобода и заслуга е само еден голем збор кој малку значи.”

0 Comments
Брегзит, ЕУ и предизвиците со COVID-19: Интервју со Адам Барта, втор дел
Извор: www.mises.org

Брегзит, ЕУ и предизвиците со COVID-19: Интервју со Адам Барта, втор дел

Економската либерализација преку ЕУ е добра алатка кој треба да се искористи. Но постои и можност за граѓанска поддршка за економска либерализација без ченство во ЕУ, како што беше случајот во Грузија во последните десет-петнаесет години. Тие поминаа низ масовни пазарни реформи без воопшто да им биде ветено членство во ЕУ. Тоа е исто така изводлив и добар начин за либерализација на економијата, но според моето искуство е многу потешко отколку членството во ЕУ.

0 Comments
Анатомија на државата: Што е државата
Извор: https://mises.org/library/anatomy-state-0

Анатомија на државата: Што е државата

Еден од начините на раѓање на државата може вака да се илустрира: во ридовите на јужна ,,Руританија,” една банда успева да одржи физичка контрола (власт) врз територијата, и конечно главниот на бандата прогласува ,,Суверено кралство и независна власт на Јужна Руританија”; и нормално тој и неговите луѓе продолжуваат да користат насилство за да го одржат своето владеење, новата држава се приклучува во ,,фамилијата на нациите,” а поранешните водичи на бандата се преобразуваат во благородништво на кралството.

0 Comments
Интервју со Адам Барта: Брегзит, ЕУ и предизвиците со COVID-19
Извор: www.mises.org

Интервју со Адам Барта: Брегзит, ЕУ и предизвиците со COVID-19

Во врска со предвидувањата за патот на ЕУ, би рекол дека во моментов никој не знае. Затворањето на пазарите поради COVID-19 доведе до тоа економијата да тоне. Сите се надеваме на криза во форма на буквата V (нагло опаѓање на БДП во неколку тримесечја проследено со брзо и нагло опоравување) и враќање во нормала за половина година, но се сомневам дека тоа ќе биде случајот. Ова ќе доведе до голем политички притисок за економски национализам, дополнително дистанцирање од други политички сили и држави, чија цена сите ќе ја платиме. Најголемата цена ќе ја платат малите и европски земји кои се доста нефлексибилни на промена.

1 Comment