[Есеј] How can I be perceived as a hero?
Ayn Rand, a fiction author, in New York, August, 1957. Allyn Baum | The New York Times

[Есеј] How can I be perceived as a hero?

Овој есеј е напишан во рамки на Школата Џон Галт, Битола која се реализираше во периодот октомври - декември 2019 год. на Правниот факултет во Битола. Студентите имаа задача да…

0 Comments

Завршни есеи од Школата за анти-авторитарни студии Стив Наумов, Битола

Во рамки на Школата за анти-авторитарни студии Стив Наумов Битола која се одржуваше минатиот семестар, учесниците на крајот поделени во групи изработија три есеи во кои ги истражуваа политиките на…

0 Comments

На денешен ден е роден Џон Лок

Денес му е роденден на Џон Лок, англиски философ роден на 29 август 1632, а починат 28 октомври 1704 година, често нарекуван татко на либерализмот. Во прилог ви нудиме повеќе…

0 Comments

“Заедно танцуваме, заедно се бориме!” Една година од РЕЈВолуцијата пред Грузискиот парламент

Пред една година, на 12 мај во главниот град на Грузија, Тбилиси се случи еден поинаков вид на протест, различен од оние на кои сме навикнале да ги гледаме до сега. На протестот му претходеше брутална полициска акција во двата најпопуларни клубови за електронска музика. Под изговор дека се врши акција за гонење на дилери на дрога, вооружени со автоматски пушти и опрема, припадници на специјални единици заедно со паравоени резервисти влегоа во клубовите Бициани и Кафе Галери. Сопствениците беа приведени заедно со други млади луѓе кои таа вечер се забавувале таму.

0 Comments