Анатомија на државата: Како државата сама се чува
Извор: https://mises.org/library/anatomy-state-0

Анатомија на државата: Како државата сама се чува

За нејзино есенцијално прифаќање, мнозинството мора да биде убедено со идеологија дека нивната власт е добра, мудра, и во најмала рака нужна и подобра варијанта од можните алтернативи. Промоцијата на оваа идеологија е најбитна општествена задача на ,,интелектуалците.” Целта е широките народни маси да не создаваат свои идеи, или да размислуваат независно, туку да ги следат пасивно оние на ,,интелектуалците,” - создавачите на јавното мислење во општеството. И се додека создавањето на јавното мислење е суштинска потреба на државата, основите за долготрајно сојузништво меѓу државата и интелектуаците се јасни.

0 Comments

Индекс на економска слобода на Херитиџ фондацијата (Heritage Foundation) 2020 година

Индекс на економска слобода претставува индекс кој се подготвува и издава секоја година од страна на Херитиџ фондацијата (Heritage Foundation). Македонија на рамките на овој индекс се наоѓа на 41…

0 Comments
Адам Смит:  личниот интерес,  невидливата рака на пазарот и поделба на трудот
Извор: www.theepochtimes.com

Адам Смит: личниот интерес, невидливата рака на пазарот и поделба на трудот

Адам Смит е роден на 16 јуни, 1723-та година во Шкотска, каде што го поминува поголемиот дел од својот живот, се до неговата 67-ма година. Тој претставува личност од легендарени…

0 Comments
Сиромаштијата е проблемот, а не нееднаквоста
Извор: www.fee.org

Сиромаштијата е проблемот, а не нееднаквоста

Ако навистина сакаме да им помогнеме на сиромашните ние може да ја распределуваме питата, меѓутоа како што ќе поминува времето големината на питата ќе биде се помала, па на крај ќе доведе до поголеми загуби отколку добивки, и тоа токму на групата на која најмногу сакаме да и помогнеме - сиромашните. Наместо тоа, потребно е да се префрли топката кон политики кои стимулираат создавање на богатство и овозможуваат доходна мобилност, без оглед на доходната група.

1 Comment
Слобода на медиуми, индекс на Репортери без граници
Извор: www.rsf.org

Слобода на медиуми, индекс на Репортери без граници

На светско ниво, највисоко рангирани земји во Извештајот за слобода на медиуми се нордиските земји, на прво место Норвешка, па следат Финска, Данска и Шведска. Најниско рангирани се Северна Кореја (180-то), Туркменистан (179-то), Еритреа (178-мо) и Кина (177-мо). Македонија е на 92-ро место, подобра за 3 места од претходната година.

0 Comments