“Заедно танцуваме, заедно се бориме!” Една година од РЕЈВолуцијата пред Грузискиот парламент

Пред една година, на 12 мај во главниот град на Грузија, Тбилиси се случи еден поинаков вид на протест, различен од оние на кои сме навикнале да ги гледаме до сега. На протестот му претходеше брутална полициска акција во двата најпопуларни клубови за електронска музика. Под изговор дека се врши акција за гонење на дилери на дрога, вооружени со автоматски пушти и опрема, припадници на специјални единици заедно со паравоени резервисти влегоа во клубовите Бициани и Кафе Галери. Сопствениците беа приведени заедно со други млади луѓе кои таа вечер се забавувале таму.

0 Comments

На денешен ден е роден Фридрих Хајек

На денешен ден е роден Фридрих Хајек (8.5.1899-23.3.1992), австриски економист и политички филозоф. Застапник на идеите на класичниот либерализам и она што денес се нарекува либертаријанизам. Она по што го…

1 Comment