Она што се гледа и она што не се гледа: Даноци

Вие ја споредувате нацијата со исушено парче земја, а данокот со дожд кој ќе ја нахрани. Нека биде така. Но, треба да се запрашате кои се изворите на овој дожд и дали тоа не е самиот данок, кој ја извлекува влажноста од земјата и ја суши?

0 Comments

Држава на благосостојба и по неа: Наследството на Бизмарк

За подобро да се разбере функционирањето и влијанието на државатана благосостојба, корисно е да се анализираат нејзините корени, објаснети во овој есеј. Есејот ја разоткрива природата на државата на благосостојба…

0 Comments
Вудсток во пандемија ‘69
Извор: www.stage.worldlifestyle.com

Вудсток во пандемија ‘69

Додека траела ,,H3N2” пандемијата, ништо не се затворило. Училиштата останале отворени. Исто така и бизнисите. Можело да се оди на кино. Можело да се оди во барови и ресторани. Луѓето не биле свесни дека славниот концерт на Вудсток во Август, 1969 година - кој бил планиран во Јануари во текот на полошиот период на смртност - всушност се случил за време на смртоносната Американска пандемија на грип, која го достигнала нејзиниот пик на глобално ниво само шест месеци подоцна.

0 Comments
Најдобри или најлоши времиња
Извор: www.speakfreely.today

Најдобри или најлоши времиња

Денеска живееме во најдоброто време во човековата историја, без оглед што се справуваме со COVID-19 кризата. Помислете на минута за тоа дали би избрале да живеете во било која друга ера, дури и во состојба без здравствена криза, дури и да сте Џеф Безос или Бил Гејтс на тоа време.

0 Comments
Однесувањето на ЕУ наспроти авторитарните мерки од унгарската влада
Извор: www.derstandard.at

Однесувањето на ЕУ наспроти авторитарните мерки од унгарската влада

Европа несреќно се најде во центарот на оваа здравствена криза, а земјите како Франција, Италија и Шпанија се борат со сите свои сили да се справат од ужасот кој ги зафати, за разлика од нив Унгарија на чело со Виктор Орбан ја поткопува демократијата во срцето на Европа, останува да сведочиме дали Европската Унија ќе успее да ја менаџира ваквата ситација, која не само што однесе стотици илјади животи до сега, туку стана и поволен начин за искористување на политичката власт во насока на злоупотреба на пандемијата за воспоставување на уште поцврст авторитарен режим во Унгарија.

0 Comments