Лисандер Спунер, доаjен на американскиот анархизам
извор: lysanderspooner.org

Лисандер Спунер, доаjен на американскиот анархизам

Накратко, аргументот на Спунер е дека она што некои би го нарекле ,,порок“, се додека истото не засега трети лица, не претставува злосторство. Можеби убавината на овој Спунеровиот аргумент се состои во тоа што во него се содржи сржта на либертаријанизмот. Беатрис Хол, обидувајќи се да го резимира ставот на Волтер кога се работи за слободата на говор ќе напише: „Не го одобрувам она што го зборувате, но јас до смрт ќе го бранам вашето право да го кажете тоа“. Oбидувајќи се да го сумирам она што Спунер се обидува да го долови во ,,Пороците не се злосторства“ јас би напишал: „Иако можеби нема се сложам со вашите избори и дела, јас до смрт ќе го бранам вашето право да ги направите истите“.

0 Comments
Прудон и слободарскиот социјализам – Оксиморон или доследност?
Извор: www.thibaultisabel.com

Прудон и слободарскиот социјализам – Оксиморон или доследност?

Што e слободарски социјализам или либертаријански социјализам, дали е оксиморон на две спротивставени идеолошки тенденции, или пак доследен концепт, во кој истите се надополнуваат? Значаен обид за одговор на оваа…

0 Comments
Историјата како борба меѓу државната и општествената моќ
Дизајн на корица: Ѓорѓи Димитров

Историјата како борба меѓу државната и општествената моќ

Мaреј Ротбард – Анатомија на државата Глава 7: Историјата како борба меѓу државната и општествената моќ Како што двата основни, заемно исклучиви типа на односи меѓу луѓето, се мирна соработка…

0 Comments
Како државата се однесува кон останатите држави
Дизајн на корица: Ѓорѓи Димитров

Како државата се однесува кон останатите држави

Мaреј Ротбард - Анатомија на државата Глава 6: Како државата се однесува кон останатите држави Се додека површината на земјината топка е поделена помеѓу Државите, меѓудржавните односи одземаат голем дел од…

0 Comments
Што ја плаши државата
Дизајн на корица: Ѓорѓи Димитров

Што ја плаши државата

Мaреј Ротбард - Анатомија на државата Глава 5: Што ја плаши државата Она од што се плаши Државата, се заканите кон нејзината моќ и постоење. Смртта на државата може да се…

0 Comments