Милтон Фридман: Виртуозот на слободата
Извор: www.executiveexcellence.com

Милтон Фридман: Виртуозот на слободата

Да беше жив денеска, Милтон Фридман ќе го прославеше својот 108-ми роденден. Омразен од многумина, почитуван од уште повеќе, во својот долг живот остави многу зад себе. Кога би ги…

0 Comments
Адам Смит:  личниот интерес,  невидливата рака на пазарот и поделба на трудот
Извор: www.theepochtimes.com

Адам Смит: личниот интерес, невидливата рака на пазарот и поделба на трудот

Адам Смит е роден на 16 јуни, 1723-та година во Шкотска, каде што го поминува поголемиот дел од својот живот, се до неговата 67-ма година. Тој претставува личност од легендарени…

0 Comments
Сиромаштијата е проблемот, а не нееднаквоста
Извор: www.fee.org

Сиромаштијата е проблемот, а не нееднаквоста

Ако навистина сакаме да им помогнеме на сиромашните ние може да ја распределуваме питата, меѓутоа како што ќе поминува времето големината на питата ќе биде се помала, па на крај ќе доведе до поголеми загуби отколку добивки, и тоа токму на групата на која најмногу сакаме да и помогнеме - сиромашните. Наместо тоа, потребно е да се префрли топката кон политики кои стимулираат создавање на богатство и овозможуваат доходна мобилност, без оглед на доходната група.

1 Comment
Нееднаквоста и капитализмот – Прв дел
Извор: www.artplusmarketing.com

Нееднаквоста и капитализмот – Прв дел

Дел 1: Еднаквоста како морален императив: врамување на дебатата „Нееднаквоста е изворот на социјалната неправда“.Папата Франсиск, On Care of Our Common Home (2015) Анатол Рапорорт бил украинско-американски математичар и психолог…

0 Comments