Историјата како борба меѓу државната и општествената моќ
Дизајн на корица: Ѓорѓи Димитров

Историјата како борба меѓу државната и општествената моќ

Мaреј Ротбард – Анатомија на државата Глава 7: Историјата како борба меѓу државната и општествената моќ Како што двата основни, заемно исклучиви типа на односи меѓу луѓето, се мирна соработка…

0 Comments
Она што се гледа и она што не се гледа: Посредници
Дизајн: Ѓорѓи Димитров

Она што се гледа и она што не се гледа: Посредници

Глава 6: Посредници Општество е збир на присилни и доброволни услуги кои луѓето ги извршуваат едни за други, односно, јавни и приватни услуги. Првите, наметнати и регулирани со закон кој…

0 Comments
Како државата се однесува кон останатите држави
Дизајн на корица: Ѓорѓи Димитров

Како државата се однесува кон останатите држави

Мaреј Ротбард - Анатомија на државата Глава 6: Како државата се однесува кон останатите држави Се додека површината на земјината топка е поделена помеѓу Државите, меѓудржавните односи одземаат голем дел од…

0 Comments
Нееднаквост и општествени норми
извор: madmonarchist.blogspot.com

Нееднаквост и општествени норми

Eкономскиот раст, шведскиот пат до просперитет и лекции за Македонија Дел 5: Нееднаквост и општествени норми Една од последиците на финансиската криза од 2007-2009 година беше популарноста која ја доживеа…

0 Comments

Хенри Хезлит и „Економија во една лекција“

Ако не сте економист но сакате да разберете како светот функционира низ призмата на економија, а воедно ќе потрошите доволно време само за читање на една книга, тогаш „Економија во една лекција“ на Хенри Хезлит е единствениот избор. Хезлит е име кое денес ретко кој го знае надвор од класично либералните кругови. Меѓутоа, во својот долг живот тој ќе остави зад себе долга новинарска кариера и многу книги кои го прават многу познат помеѓу современиците.

0 Comments