Балкански либертаријанизам (слободарство)

Турбулентното минато на поранешните југословенски земји (Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Словенија, Македонија и Косово) остави лузна и во сегашноста. Во минатото, регионот бил арена за натпревар помеѓу…

0 Comments
БОЖЕСТВО ИЛИ?  – ОПИС НА ДРЖАВА
извор: од филмот Pink Floyd: The Wall (1982)

БОЖЕСТВО ИЛИ? – ОПИС НА ДРЖАВА

ДРЖАВА ИЛИ? - ДЕКОНСТРУКЦИЈА, КРИТИКА И АЛТЕРНАТИВА НА ДРЖАВА ГЛАВА 3: БОЖЕСТВО ИЛИ? - ОПИС НА ДРЖАВА 1. Етимологија на држава Во словенските јазици, зборот држава води потекло од глаголот…

0 Comments
Лудвиг вон Мисес, Тесла на општествените науки
Извор: www.fee.org

Лудвиг вон Мисес, Тесла на општествените науки

Лудвиг вон Мисес, еден од најзначајните економисти, и општествени научници на дваесеттиот век, претставува главна фигура во Австриската економска школа, кој во средината на дваесетиот век успеа истата да ја…

0 Comments
Либертаријанизмот и културата
Извор: www.wikipedia.com

Либертаријанизмот и културата

Либертаријанецот ѝ се спротивставува на државата не затоа што државата за него претставува нарушување на приватната сопственост, туку затоа што, општо земено, таа претставува опресивен фактор во борбата на човекот…

0 Comments

Основен загарантиран приход, слободниот пазар и предизвиците со COVID-19: Интервју со Стивен Дејвис, втор дел

Како најголем предизвик на слободниот свет денес би го издвоил растот на национализмот и националниот колективизам, политика која е комбинација од културен конзервативизам, национализам и еконoмски диригизам. Буквално, најлошата комбинација на политики и ставови – ова е лесен фашизам (или не толку, во некои случаи). Тоа е експлицитно и суштински антилиберална политика – видете ги говорите на Орбан на пример.

0 Comments
  • 1
  • 2